4/25/2013

Gołąbki z rzymskiego garnka


Do tej pory gołąbki robiłam w zwykłym żaroodpornym naczyniu, ale od kiedy stałam się szczęśliwą posiadaczką rzymskiego garnka postanowiłam go przetestować przy gołąbkach. Zdał egzamin na 6-tkę ! Zaletą garnka jest to, że nie ma potrzeby podlewania potraw wodą.

Gołąbki  z rzymskiego garnka


Składniki na gołąbki:

  • 1 kapusta o wadze ok. 1,5 kg
  • 750 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g suchego ryżu
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

Składniki na sos:

  • 1 kartonik 500 ml  przecieru pomidorowego
  • 1 mały kubek śmietany 18%
  • koperek
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Z kapusty wycinany głąb i parzymy ją w dużym garnku około 15-20 minut. Pojedynczo zdejmujemy górne liście, starając się, aby się nie podarły. Jeśli są za twarde kapustę wkładamy ponownie do garnka i parzymy. Liście muszą być na tyle miękkie, żeby można było je zwijać.

W międzyczasie dokładnie mieszamy mikserem lub malakserem mięso, dodając parę łyżek zimnej wody, mięso musi być kleiste. Potem dodajemy posiekaną cebulę, ryż i przyprawy.

Z liści wycinamy twardawe białe części u nasady, nakłady po czubatej łyżce farszu i zwijamy w rulon, zakładając boki liścia do środka.

Ja gołąbki piekę w rzymskim garnku w piekarniku. Najpierw garnek przez 30 minut moczę w wodzie, następnie dno wykładam liśćmi kapusty, na to układam gołąbki, a na wierzch znowu liście.
Garnek wstawiam do zimnego piekarnika i piekę  1,5 godziny od momentu osiągnięcia temperatury 180 stopni. Po 45 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni.

Do małego garnka wlewam przecier pomidorowy i śmietanę, przyprawiam i dolewam część sosu powstałego przy pieczeniu gołąbków. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Po wyłączeniu ognia dodaję koperek.
Gołąbki podaję polane sosem.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Jak za mną chodziły gołąbki... zrobiłam zupę o podobnym składzie, bałam się ją nazwać ale poszła jak woda, pychota :) Agatko a tez garnek rzymski to co to takiego??

    OdpowiedzUsuń
  2. Emuś, to glinany garnek w ktorym się piecze bez wody i tłuszczu. Natomiast przed każdym użyciem trzeba go wymoczyć przez 30 minut w wodzie. Podczas pieczenia garnek oddaje tę wodę i potrawa nie jest sucha. Świetnie nadaja się do przygotowania rożnego rodzaju potraw np: chleba, ryb, zapiekanek, dań z drobiu (kurczaka, indyka), pieczeni mięsnych, lasagne, risotto, dań z warzyw (ziemniaków w mundurkach), faszerowanych papryk, itp.

    OdpowiedzUsuń
  3. witam, dzis kupilam sobie garnek rzymski, szukam przepisow, i ten znalazam :), uwielbiamy golabki :). Prosze powiedziec czy ryz i cebula dodawane do miesa sa surowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ryż i cebula są surowe, aczkolwiek cebulę można też przesmażyć wcześniej na maśle. Smacznego :).

      Usuń