Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe
 

Rogaliki krucho-drożdżowe

Nie raz i nie dwa pisałam, że pieczenie drożdżowego ciasta i jego zapach, to takie moje cudowne wspomnienie z dziecięcych lat. Według mnie tak właśnie pachnie prawdziwy dom. Dzisiejszy przepis też przenosi mnie do kuchni mojej babci, która przy drewnianej stolnicy zawijała te krucho - drożdżowe rogaliki. Nadziewała je właśnie domową konfiturą z czarnych porzeczek. Ja też zawsze nadziewam je tą konfitura, którą w sezonie zawsze własnoręcznie przygotowuję.

Pamiętaj, żeby przed przystąpieniem do pieczenia przeczytać dokładnie cały przepis i sposób wykonania. Wszystkie składniki potrzebne, do przygotowania tych rogalików powinny mieć temperaturę pokojowa.


Filmik z przepisem krok po kroku

Na moim koncie na Instagramie znajdziesz także filmik krok po kroku z przepisem, jak przygotować te kruche rogaliki:

Słodkie drożdżowe przepisy na  blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepis na słodkie drożdżowe wypieki.


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



Rogaliki krucho-drożdżowe

Czas przygotowania: 120 minut

Składniki:

  • 45 g jogurtu greckiego 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g miękkiego masła 
  • 2 jajka 

Dodatkowo

  • konfitura z czarnej porzeczki
  • 1 jajko 
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • Do miseczki włóż jogurt, delikatnie go podgrzej w mikrofali, powinien być letni.
  • Dodaj cukier i pokruszone drożdże.
  • Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski wsyp przesianą mąkę z solą, dodaj drożdżowy zaczyn, dwa jajka i miękkie masło.
  • Zagięć elastyczne ciasto, uformuj z niego kulę.
  • Zawiń w folię i włóż na minimum godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie podziel ciasto na cztery części.
  • Każdą część rozwałkuj na koło o średnicy ok. 32 cm.
  • Przy pomocy radełka lub noża podziel je na 8 części.
  • Wzdłuż szerszej części każdego trójkąta nałóż łyżeczkę konfitury.
  • Zwijaj rogaliki w miarę ściśle począwszy od szerszej części. Pamiętaj, żeby na końcu tę cienką końcówkę zawinąć pod rogalik.
  • Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzej (góra - dół) do 180 stopni  Celsjusza.
  • Jajko rozkłóć w miseczce, dokładnie posmaruj nim każdego rogalika.
  • Rogaliki piecz przez 20-25 minut aż się ładnie przyrumienią.
  • Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem.


Komentarze