Pomidory marynowane w occie
![]()  | 
| Pomidory marynowane w occie | 
Pomidory marynowane w occie, to kolejny pyszny pomysł na zamknięcie tych aromatycznych i dojrzewających w letnim słońcu warzyw. Przepis jest banalnie prosty do zrobienia, trzeba tylko pamiętać o tym, żeby ponakłuwać wszystkie pomidory przy pomocy widelca. Dzięki temu warzywa nie powinny później popękać.
Ja zawsze do słoika dodaję czosnek, cebulę i koper, ale oczywiście, jeśli nie lubisz któregoś z tych składników, możesz go pominąć. Choć według mnie, te dodatki nadają potem pomidorom wspaniałego smaku i aromatu i warto je wrzucić do słoika.
Przetwory z pomidorów na blogu
Na moim blogu znajdziesz też inne przepisy na przetwory z pomidorami w roli głównej. Aby przejść do konkretnego przepisu, kliknij w link poniżej:
- Przecier pomidorowy z cebulą i czosnkiem
 - Pieczone pomidory marynowane w oliwie i tymianku
 - Suszone pomidory - jak zrobić
 - Przecier pomidorowy na zimę
 
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Pomidory w occie
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
 - 1 cebula
 - 4 ząbki czosnku
 - baldachy kopru
 - 2 łyżeczki gorczycy
 - 4 listki laurowe
 - ziele angielskie
 - 3 szklanki wody
 - 3/4 szklanki octu 10%
 - 3 płaskie łyżki cukru
 - 3 łyżeczki soli
 
 
Wykonanie
- Pomidory nakłuj widelcem w okolicy gniazdka.
 - Czosnek i cebulę obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
 - Do słoika włóż koper, czosnek, cebulę i pomidory.
 - Wrzuć listki laurowe, ziele angielskie i gorczycę.
 - W garnuszku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą.
 - Gorącą zalewą zalej pomidory.
 - Słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 15 minut.
 - Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka i odstaw do wystudzenia.
 
![]()  | 
Pomidory marynowane w occie  | 



Ja co prawda zapraw nie robię, ale chętnie je zjadam, dlatego podeślę przepis mojej mamie ;)
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo i serdecznie polecam :)
Usuń