Suszone pomidory - jak zrobić

plastry-czerwonych-pomidorow
 

Wrzesień to czas przetworów. W tym miesiącu bardzo dużo się dzieje w naszych kuchniach i sporo warzyw i owoców ląduje  w słoikach. Są to przetwory i na słodko i na wytrawnie. Dziś chciałam opowiedzieć co nieco o suszonych pomidorach. Teraz jest właśnie najlepszy moment, aby je wysuszyć.
Suszone pomidory możemy później wykorzystać, jako dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych. Możemy ja zamarynować w oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw i czosnku. Pomidory możemy też podjadać, tak jak chipsy. Będzie to bardzo pyszna i zdrowa przekąska.
Gorąco też polecam Ci przepis na suszone pomidory w oliwie z ziołami.
 
Jakich pomidorów użyć, w jaki sposób najlepiej i najprościej je ususzyć?


Suszone pomidory


Suszone pomidory - jak zrobić

Suszymy pomidory dojrzałe, mięsiste, twarde, bez żadnych uszkodzeń, o podłużnym kształcie. Takie które zawierają mało wody i dojrzewały na słońcu, a nie w szklarni.
Najlepsze odmiany: San Marzano, Lima, rzymskie i tak zwane polne.

Istnieją trzy domowe metody suszenia:
  • w piekarniku
  • w suszarce do warzyw
  • na słońcu

Najprostsza i najbardziej skuteczna metoda, to suszenie pomidorów w specjalnej elektrycznej suszarce.
Możemy je suszyć same lub z dodatkiem przypraw, można je też posmarować bardzo delikatnie oliwą.

Jak przygotować pomidory do suszenia


Pomidory kroimy wzdłuż na pół.  Układamy na papierowym ręczniku przecięciem do dołu. Jeśli nie lubimy nasionek, możemy je usunąć. Ja suszę pomidory z nasionkami.
Gdy papier wchłonie sok przekładamy pomidory (przecięciem do góry tym razem) na tacki suszarki. Układamy je dosyć ciasno, ale tak, żeby warzywa nie nachodziły na siebie.





Pomidory możemy posypać przyprawami:
  • solą
  • cukrem
  • suszoną bazylią
  • suszonym oregano

Warzywa suszymy przez około 12-16 godzin (czas zależy od wielkości pomidorów), raz na godzinę lub dwie można pozamieniać kolejność tacek, żeby warzywa suszyły się równomiernie. Najwyższa temperatura jest na najniższej tace, a najniższa temperatura na samej górze suszarki.
Po ususzeniu z pomidorów powinny powstać suche plasterki. Przechowujemy je w szklanych suchych słoikach.

Pomidory można też wysuszyć w piekarniku w temperaturze 80-90 stopni przy leciutko uchylonych drzwiczkach. Przecięte na pół pomidory układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszenie potrwa krócej, ale wymaga od nas kontrolowania temperatury i samego przebiegu suszenia.

Pomidory możemy też wysuszyć na słońcu, ale w naszym klimacie we wrześniu może to być trudne. Potrzebujemy ostrego słońca i wysokiej temperatury, dlatego z reguły do suszenia warzyw wybieramy te dwie poprzednie metody, czyli piekarnik i suszarkę.




Komentarze