Różowy majonez

różowy gęsty krem w miseczce
Różowy majonez

 

Różowy majonez, to domowy majonez zrobiony z koncentratem z buraka. Pięknie wygląda na stole i wspaniale komponuje się na przykład z jajkami na twardo. Będzie idealnym uzupełnieniem wielkanocnego stołu. Robi się go, jak klasyczny majonez, a na koniec dodaje koncentrat buraczany.

Do zrobienia majonezu będzie nam potrzebny blender żyrafa i słoik, który rozmiarem będzie pasował do główki blendera. Jeśli nie masz słoika może też być inne naczynie, ważne żeby miało średnicę zbliżoną do średnicy główki. Niektórzy używają trzepaczki lub zwykłego miksera, ale ja jednak jestem zwolenniczką blendera.

Gotowy majonez można przechowywać w lodówce do 14 dni. Ja robię go na bazie całego jajka, nie tylko na samym żółtku. Taki majonez jest zdecydowanie lżejszy, jeżeli chodzi o konsystencję i bardziej kremowy.


Przepisy na majonez na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne pomysły na domowy majonez: 

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



Różowy majonez

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
  • 1 całe jajko
  • 230 g oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego
  • 2 szczypty soli (3-4 g)
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżeczki koncentratu z buraka

 

Wykonanie

Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę.

  • Ważne ! Słoik - ja używam litrowego, nie może być za duży. Ważne jest, aby końcówka blendera weszła nam do słoika, ale dno słoika nie może być za szerokie. 
  • Wszystkie składniki, oprócz koncentratu z buraka, umieść w słoiku w takiej kolejności jak wyżej. 
  • Końcówkę blendera włóż do słoika, tak aby dotykała dna. 
  • Włącz blender na maksimum na 4-6 sekund i nie poruszaj nim. W tym czasie zobaczysz, że składniki powoli  zaczynają emulgować i uzyskują konsystencję majonezu. 
  • Od tego momentu bardzo powoli podnoś końcówkę do góry. 
  • W słoiku już pojawił się majonez, i żeby ujednolicić jego konsystencje poruszaj delikatnie końcówką blendera w dół i w górę.
  • Na koniec do majonez dodaj koncentrat i wymieszaj.
  • Przypraw do gustu, jeśli jest taka potrzeba. Można dodać więcej  musztardy, soli czy też pieprzu.

 
 

Komentarze