Grzanki z kurkami i jajkiem

Grzanki z kurkami i jajkiem
 

Grzanki z kurkami i jajkiem, to pyszna przekąska lub ciepła kolacja. We wrześniu koniecznie kurki muszą się pojawić na moim stole. To taki przedsmak jesieni i zbliżającego się sezonu na grzyby, na który czekam z ogromną niecierpliwością, choć na jesień trochę już mniej 😀.

Kurki możesz przygotować na wiele sposobów, te małe żółte grzybki dają bardzo dużo możliwości w kuchni. A jeśli kupisz ich więcej, możesz je również zamrozić. Pamiętaj, żeby wczesnej obgotować je w osolonym wrzątku przez około 60 sekund, a potem dokładnie odsączyć. Gdy grzyby obeschną, można je już włożyć do specjalnej torebki i zamrozić. Dzięki obgotowaniu, po rozmrożeniu kurki nie będą gorzkie.

 

Kurkowe inspiracje na blogu

Po więcej przepisów kliknij w linki poniżej:

 

Kulinarne inspiracje na Facebooku

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na FB → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity


 

Grzanki z kurkami i jajkiem

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1/2 cebuli
  • 1 1/2 szklanki kurek 
  • 1 ciabatta
  • oliwa
  • masło do smażenia
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • koperek do posypania 

 

Wykonanie

  • Cebulę pokrój w kostkę, większe kurki na mniejsze części.
  • Na rozgrzanym maśle na patelni zeszklij cebulę, następnie dorzuć kurki. Posól i popieprz.
  • W międzyczasie ciabattę przekrój na pół, skrop oliwą i podsmaż na patelni.
  • Jajka usmaż na rozgrzanym maśle, żółta powinny być płynne. Posól i popieprz.
  • Na talerzu ułóż grzanki, rozłóż na nich kurki,  połóż jajko i posyp koperkiem.


 

Komentarze