Orkiszowe tagliatelle z kurkami w śmietanie

wstazki-makaronu-z-grzybami
 

Na blogu pozostajemy w jesiennym klimacie, a co za tym idzie z grzybami na talerzu w roli głównej. Dziś zapraszam Cie po przepis na orkiszowe tagliatelle z kurkami w śmietanie. Sezon na kurki w pełni, więc trzeba korzystać z dobrodziejstw lasu.

Kurki w śmietanie to bardzo prosty i szybki sos do makaronu. Do tej pory kurki podawałam z koperkiem, tym razem postanowiłam to zmienić i powiem Ci, że to bardzo fajne urozmaicenie.

W domu miałam akurat makaron orkiszowy, ale Ty możesz użyć zwykłego pszennego, albo też razowego, jeśli wolisz. W każdym przypadku będzie pysznie.


Orkiszowe tagliatelle z kurkami


Orkiszowe tagliatelle z kurkami

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 300 g świeżych kurek
  • 2 cebule
  • 2 cebule 
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeżo starty parmezan

 

 

Wykonanie

  • Kurki dokładnie umyj w zimnej wodzie. Większe grzyby przekrój na pół.
  • Cebulę pokrój w piórka, na patelni rozgrzej masło i smaż na nim cebulę, aż do lekkiego zeszklenia. 
  • Do cebuli dorzuć kurki i przez chwile je przesmaż.
  • Do garnka włóż śmietanę, dodaj grzyby przesmażone z cebulą i delikatnie podgrzewaj na małym ogniu, żeby śmietana się nie zważyła. Kurki duś przez około 10 minut, pod koniec przypraw.
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Kurki podaj z makaronem, posyp natką pietruszki i świeżo startym parmezanem.

 

 

Komentarze