Jogurtowe ciasto z dżemem morelowym

kawalki-ciasta-z-pomaranczowym-dzemem

 

W lato zrobiłam kilka słoiczków dżemu morelowego, więc teraz przyszedł czas, żeby je wykorzystać. Jeśli nie masz takiego dżemu, możesz wykorzystać swój ulubiony smak. Z każdym lekko kwaskowym dżemem ciasto będzie pyszne.

Jogurtowe ciasto z dżemem morelowym upiekłam w silikonowej foremce do ciasta w porcjach. To jest bardzo wygodne, bo ciasto po upieczeniu nie wymaga już krojenia. Od razu mamy gotowe porcje, a także jednocześnie możemy upiec ciasto o różnych smakach.


Jogurtowe ciasto z dżemem morelowym
 

Jogurtowe ciasto z dżemem morelowym

Czas przygotowania: 60 minut

Proporcje na formę o średnicy 24 cm
Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • 1 szklanka jogurtu
  • 30 g oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoik dżemu morelowego
  • cukier puder do posypania

 


 Wykonanie:

Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

  • Jajka ubij na puszystą masę z cukrem. 
  • Następnie dodaj esencję, jogurt, olej i przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszaj drewnianą bądź silikonowa łyżką.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Sylikonową formę wypełnij ciastem, na wierzchu ułóż dżem. Delikatnie wymieszaj trzonkiem od łyżeczki, żeby część dżemu wymieszała się z ciastem.
  • Ciasto piecz około 45 minut, bez termoobiegu. 
  • Odstaw ciasto do wystygnięcia.
  • Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

 

 



Komentarze