Babka z galaretki i owoców


 

 

Babka z galaretki i owoców


Dziś mam dla Ciebie przepis na pyszny deser, to babka z galaretki i owoców. Na marginesie babkę przyniosłam też do jednego z odcinków Pytania na Śniadanie → zobacz tutaj Desery z galaretką - Gatita w Pytanie na Śniadanie.  

Za oknem coraz cieplej, więc powoli przychodzi czas na letnie desery. Mamy też coraz więcej sezonowych owoców, trzeba z nich korzystać ile się da. A jak przygotować najprostszy deser na upalne dni? Oczywiście z kolorowych galaretek. Ich zrobienie jest dziecinnie proste, jedynie potrzebujemy trochę czasu, żeby zastygły. 

Babka z galaretki i owoców przepięknie prezentuje się na stole i jestem pewna, że posmakuje wszystkim: i dzieciom i dorosłym. Przepis na nią nie jest skomplikowany, to zaledwie trzy składniki, natomiast wymaga od nas nieco cierpliwości, ponieważ galaretkę musimy zalewać w trzech etapach, żeby owoce równomiernie w niej zastygły.

Najtrudniejszym momentem jest wyjmowanie galaretki z formy, dlatego ja zawsze smaruję naczynie w którym ją robię olejem. Wtedy nie przywiera do ścianek i łatwo wyskakuje na talerz. Jest też inna metoda, mianowicie możesz zanurzyć foremkę na kilka chwil we wrzątku. Według mnie ta metoda jest bardziej ryzykowna, bo galaretka może się za bardzo roztopić i wtedy nie będzie miała ładnego kształtu. Decyzja należy do Ciebie, która metoda bardziej przypadnie Ci do gustu.

Na blogu znajdziesz inne pomysły na galaretkę:

 

A więcej przepisów i inspiracji znajdziesz na moim profilu na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/.

 

 

 

galaretka w formie babki z owocami

 

Babka z galaretki i owoców

Proporcje na formę o średnicy 23 cm
Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 3 galaretki malinowe
  • 1000 ml wody
  • 300 g owoców sezonowych (u mnie truskawki, maliny, jeżyny, borówki amerykańskie)

 

Wykonanie

  • Foremkę delikatnie spryskaj bezwonnym olejem roślinnym.
  • Galaretki wsyp do miski, zalej wrzątkiem i mieszaj, aż żelatyna się całkowicie rozpuści.
  • Do foremki z kominem wlej 1/3 wystudzonej galaretki i włóż 1/3 owoców. 
  • Wstaw do lodówki, żeby stężała. Nie musi być całkiem sztywna, ważne, żeby owoce które dodasz w drugim etapie nie utopiły się w galaretce, która już jest w formie.
  • Następnie delikatnie wylej 1/3 galaretki i włóż 1/3 owoców.
  • Wstaw do lodówki, żeby stężała.
  • Wlej resztę galaretki i włóż resztę owoców.
  • Naczynie włóż do lodówki co najmniej na całą noc, żeby dobrze stężała.
  • Formę z galaretka przykryj talerzem, odwróć do góry nogami, postaw na blacie i poczekaj, aż wyskoczy z foremki. Możesz też delikatnie odgiąć ranty foremki palcami.
 
 
czerwona galaretka w kształcie babki
 
 

Komentarze