Szparagi z makaronem w sosie śmietankowym

 

kawałki zielonych szparagów w sosie
Szparagi z makaronem w sosie śmietankowym

Sezon na szparagi nie może obejść się bez tego dania. Powiem Ci szczerze, że gdy tylko na targach i bazarach pojawiają się nasze polskie zielone szparagi, to danie bardzo często gości na naszym stole. Zapytasz dlaczego? Ano dlatego, że szparagi z makaronem w sosie śmietankowym to idealne połączenie makaronu z delikatnym i kremowym sosem, który doskonale współgra z zielonymi szparagami.

Na dodatek danie to jest bardzo proste do przygotowania, wymaga tylko kilku podstawowych składników i dosłownie kilkunastu minut w kuchni. Czego chcieć więcej? Według mnie w maju chyba nic więcej do szczęścia nie potrzeba...

Makaron przygotowałam z zielonymi szparagami, bo lubimy je bardziej niż te białe, a poza tym nie trzeba ich obierać, co nieco skraca czas gotowania. Natomiast jeśli wolisz te białe, spokojnie możesz je tutaj wykorzystać.

Na blogu znajdziesz również inne szparagowe inspiracje →  najlepsze przepisy na szparagi.

A po więcej ciekawych przepisów i porad zapraszam Cię  na mój profil na Instagramiehttps://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Będzie mi miło, jeśli mnie odwiedzisz i zaobserwujesz 💓.


 

zielone szparagi z makaronem spaghetti w misce


Szparagi z makaronem w sosie śmietankowym 

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 125 g mascarpone
  • 250 ml kremówki 30%
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan 


Wykonanie

  • Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki. Główki odłóż na bok.
  • Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i cebulę.
  • Wrzuć kawałki szparagów (bez łebków), wlej kremówkę, dodaj mascarpone.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, patelnię przykryj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. 
  • Po tym czasie wrzuć łebki szparagów, dodaj przyprawy.
  • W międzyczasie ugotuj makaron. Gorący makaron wrzuć na patelnię, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty.
  • Na koniec wszystko posyp startym parmezanem i od razu podawaj.


Szparagi z makaronem w sosie śmietankowym

Komentarze