Wielkanocne ciastka z cytrynowym kremem

ciastka z żółtym kremem na zielonym talerzu
Wielkanocne ciastka z cytrynowym kremem
 

Po tych wszystkich faszerowanych jajkach czas na coś słodkiego, czyli na obłędne wielkanocne ciastka z cytrynowym kremem. Jak dla mnie to jest świąteczny hit i pyszne połączenie słodkiego kruchego ciasta z lekko kwaskowym gęstym kremem cytrynowym.

Ten cytrynowy krem, czyli lemon curd najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze zgęstniał. A nawet zrobić podwójną porcję, bo jestem pewna, że połowę wyjesz z garnuszka 😁, taki jest dobry.

 Ciasteczka najlepiej przekładać przed podaniem, żeby pozostały kruche. 

Na blogu znajdziesz również przepis na inne kruche ciasteczka, też z cytryną w roli główniej → cytrynowe ciasteczka wielkanocne.

 

 

ciastka w kształcie jajka z cukrem pudrem
 

 

Wielkanocne ciastka z cytrynowym kremem

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania

Składniki

Kruche ciasto:

  • 300 g maki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lemon curd

  • 70 g drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 40 g masła
  • sok z 1 cytryny


Wykonanie

  • Dzień wcześniej zrób krem. 
  • W miseczce umieść żółtka, białko i cukier. 
  • Miskę ustaw nad garnkiem z  gotująca się wodą i podgrzewaj nad parą wodną mieszając trzepaczką, aż rozpuści się cukier. 
  • Dodaj sok cytrynowy i masło. Dalej mieszaj, aż krem zgęstnieje.
  • Składniki na ciasto zagnieć. Owiń folią i włóż na 60 minut do lodówki.
  • Po tym czasie rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na grubość ok. 5 mm i wykrawaj ciasta w kształcie jajka.
  • Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W połowie ciastek wykrój okrągły otwór przy pomocy kieliszka.
  • Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 15 minut.
  • Gdy ciastka wystygną, na tych pełnych kładź krem i przykrywaj tymi z dziurką.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.



Komentarze