Śmietanowiec z owocami i galaretką - dwie warstwy

okrągłe kolorowe ciasto na drewnianej paterze

 

Ten deser to jest prawdziwy hit! To idealna propozycja na letnie i ciepłe dni. Do jego przygotowania wykorzystałam sezonowe owoce,w czyli maliny i truskawki. Będą tu pasować również inne, np. borówki amerykańskie czy jagody. Ty możesz dodać swoje ulubione, albo te, które akurat masz pod ręką.

Śmietanowiec z owocami i galaretką nie jest deserem pracochłonnym, natomiast jest czasochłonny, dlatego trzeba go zacząć przygotowywać już dzień wcześniej. Wszystkie galaretki najpierw muszą wystygnąć, a potem stężeć, więc wszystko trwa parę godzin, ale efekt końcowy jest wart poświęconego mu czasu.

Pamiętaj aby przed podaniem śmietanowca, deser był w  lodówce co najmniej pięć godzin, szczególnie przy tych temperaturach, które mamy teraz za oknem.

Na blogu znajdziesz także przepis ma nieco lżejszy deser, czyli na jogurtowiec → jogurtowiec z galaretkami.


Śmietanowiec z owocami i galaretką


Śmietanowiec z owocami i galaretką - dwie warstwy

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania

Proporcje na formy: 19 i 24 cm

Składniki:

  • 1 galaretka czarna porzeczka
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 700 g śmietany 18%
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 4 łyżeczki żelatyny*
  • 2 galaretki krystaliczne
  • owoce do ozdoby: u mnie maliny, truskawki, jeżyny i borówki amerykańskie

 * pamiętaj, że żelatyny mają różną moc, sprawdź przepis  przygotowania na opakowaniu.



Wykonanie

Śmietanowiec

  • Każdą z galaretek rozpuść w 300 ml wrzątku w płaskich naczyniach z podwyższonymi rantami.  Dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki, aby stężały. 
  • Następnie potnij galaretkę w 1-1,5 cm kostkę.
  • Żelatynę zalej 1/3 szklanki wody i odstaw na 10 minut do namoczenia. Podgrzej delikatnie w mikrofali i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
  • Śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem, a następnie wlej cienkim strumieniem letnią żelatynę i dokładnie wymieszaj. 
  • Do śmietany dodaj pokrojone galaretki i delikatnie wymieszaj. 
  • Dno formy o średnicy 19 cm. wyłóż folią spożywczą, a boki delikatnie posmaruj olejem. Śmietanowca przełóż do formy i włóż na minimum 5 godzin do lodówki.

Warstwa owocowa

  • Obydwie galaretki krystaliczne rozpuść w 750 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki, do momentu, aż zacznie delikatnie tężeć. 
  • Wyjmij śmietanowca z formy (zdejmij obręcz i dno formy) i trzymając za folię delikatnie przenieś na formę o średnicy 24 cm. Następnie, boki deseru udekoruj owocami. Załóż obręcz i delikatnie wlewaj tężejącą galaretkę.
  • Górę również udekoruj owocami i zalej całego śmietanowca reszta galaretki. 
  • Na koniec włóż formę do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.


Komentarze

  1. W przepisie nie ma podanej ilości cukru pudru. Ile powinnam wsypac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4 łyżki cukru pudru, już dodałam do składników. Dziękuję za czujność :)

      Usuń

Prześlij komentarz