Kanapka ze smażonym szprotem i jajkiem

kromka-chleba-mala-smazona-rybka-na-drewnianej-desce
 

Dzisiaj zapraszam Cię na kolejną rybną inspirację, którą przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Tym razem naszym bohaterem jest mały szprot, czy też szprotka?  Wyjaśnienie, jak poprawnie nazywać tę małą i zwinną rybkę znajdziecie też w dzisiejszym wpisie.

Ponadto tradycyjnie pojawi się w nim bardzo prosty przepis. Kanapka ze smażonym szprotem i jajkiem będzie pyszną przekąską lub zdrową kolacją, a przygotujesz ją w kilkanaście minut.


 Szprot

Mięso tej małej rybki jest białe i delikatne, a jednocześnie dość tłuste. Jest niezwykle prosta w obsłudze, ponieważ można ją zajadać w całości. Doskonale smakuje obtoczona w mące lub w cieście i usmażona na chrupko na rozgrzanym oleju. Bardzo często podawana w wędzonej formie. Świetnie sprawdza się także jako składnik past, sałatek lub po prostu na kanapkę. 

 

Szprot - w sam raz na raz

Na początku wyjaśnijmy, jak to właściwie jest: szprot czy szprotka? Z pomocą przychodzi kampania społeczno-edukacyjna „Ojczysty – dodaj do ulubionych”. Po przeanalizowaniu słowników językowych i biologicznych wyjaśniono, że „szprot” i „szprotka” to dwa określenia tej samej ryby: „szprot” to nazwa gatunkowa, a więc termin biologiczny, a „szprotka” to potoczne, obiegowe określenie tejże ryby. Mamy więc tego „szprota” i dużo „szprotów", mamy też tę „szprotkę” i dużo „szprotek”. Niepoprawne jest tylko łączenie tych dwóch form: nie tworzymy więc „tej szproty” ani „tych szprot”. Prawda, że proste?


Szproty są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, wpływających korzystnie na układ krążenia, obniżających ciśnienie i wzmacniających naczynia krwionośne. Dostarczają witaminy D, sprzyjającej prawidłowej pracy mięśni, serca i układu nerwowego oraz witaminy B12. Należą do ryb stosunkowo tłustych (ponad 10% tłuszczu), są więc wysokokaloryczne (ponad 160 kcal). Jednakże zawierają doskonałe lekkostrawne pełnowartościowe białko. Podobnie jak w przypadku wielu innych gatunków ryb, mięso szprota pomaga uzupełnić niedobory wapnia, fosforu, magnezu czy cynku. 

 

Kanapka ze smażoną szprotką i jajkiem

 

 

Kanapka ze smażonym szprotem i jajkiem

Czas przegotowania: 30 minut

Składniki: 

  • 12 świeżych szprotek
  • 4 kromki chleba (u mnie na zakwasie)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 liście sałaty
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

 

Wykonanie

  • Rybki wypatrosz i opłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym.
  • Smaż z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
  • Następnie zdejmij z patelni i osusz na papierowym ręczniku.
  • Jajka pokrój na plasterki, sałatę porwij na mniejsze kawałki, szczypiorek posiekaj.
  • Na każdej kromce chleba układaj sałatę, jajka, szprotki.
  • Na koniec posyp je szczypiorkiem, posól i popieprz.



Wpis postał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.

 


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *