Kiszone cytryny

kawalki-cytryn-w-sloiku
 

Kiszone cytryny, to pyszny przepis pochodzący z kuchni arabskiej, a dokładniej z marokańskiej. Cytryny w Maroku używane są oczywiście przede wszystkim do tagina, czyli tradycyjnego marokańskiego dania. 
Przygotowanie kiszonych cytryn jest bardzo proste i szybkie do wykonania, potem trzeba tylko poczekać około czterech tygodni, aż się dobrze ukiszą.
Te kiszone owoce mają mocno cytrynowy smak i wspaniale pasują do dań mięsnych i warzywnych. Trzeba też pamiętać, że cytryny są słone, więc danie do którego je dodamy należy solić na samym końcu. 


Kiszone cytryny

Kiszone cytryny

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 5 cytryn
  • sok z 3 cytryn
  • 5 łyżeczek soli morskiej gruboziarnistej 
  • 3 listki limonki kaffir 
  • 3 goździki 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczka ziarenek kolendry 
Solanka:
  • 10 g soli morskiej gruboziarnistej 
  • 300 ml letniej wody



Wykonanie

  • W letniej wodzie rozpuść sól.
  • Cytryny dokładnie umyj i natnij na krzyż, uważając, aby ich do końca nie rozciąć. Do każdej cytryny wsyp łyżeczkę soli i ściśnij owoc.
  • Cytryny układaj ciasno w wyparzonym słoiku, najlepiej poziomo, żeby sok łatwej wypływał. Dodaj przyprawy, wlej sok i uzupełnij płyn solanką.
  • Słoik dokładnie zakręć i odstaw na co najmniej 4 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.


Komentarze