Śledzie a la Bismarck

kawalki-sledzia-w-sloiku
 

W domu uwielbiamy śledzie! To jedna z naszych ulubionych ryb i bardzo częsta pojawia się na naszym stole, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Oczywiście podczas świąt, też zawsze gości w naszym menu.

Tym razem zapraszam po przepis na śledzie a la Bismarck. To pyszne marynowane w delikatnej słodkawej zalewie octowej ryby z dodatkiem marchewki i cebuli.

Ja użyłam śledzi niesolonych, więc w składnikach jest sól. Natomiast jeśli kupisz śledzie solone, to nie dodawaj już do marynaty soli. Zawsze na koniec możesz jeszcze je posolić, jeśli uznasz, że są za mało słone.


Śledzie a la Bismarck


Śledzie a la Bismarck

Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli, jeśli śledzie nie są solone
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka białej gorczycy



Wykonanie

  • Marchewkę pokrój w plasterki, a cebulę w krążki.
  • Do garnuszka wlej wodę, ocet, dodaj sól i cukier, warzywa i przyprawy. Doprowadź do zagotowania i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Rybę pokrój w grube dzwonka i układaj w słoiku na przemian z warzywami i przyprawami z zalewy. Na koniec zalej marynatą, powinna przykryć śledzie. 
  • Słoik zamknij i schowaj do lodówki na minimum 3 dni.





Komentarze