Korzenne ciastka owsiane z lukrem


okragle-ciastka-na-talerzu


Grudzień to nie tylko czas pieczenia pierniczków, ale także różnego rodzaju ciasteczek. Bardzo lubię ten czas, kiedy w kuchni na blacie stoi cały szereg szklanych słoi wypełnionych po brzegi chrupiącymi ciasteczkami w różnych odsłonach.
Na blogu znajdziecie sporo przepisów na świąteczne ciasteczka → ulubione ciasteczka na Boże Narodzenie.



Korzenne ciastka owsiane z lukrem


Korzenne ciastka owsiane z lukrem

Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:

  • 60 g brązowego cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g drobnych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu  
Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny
  •  posypka

 

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy kółka.  Kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu studzimy je na kratce.
Gdy ciastka całkowicie wystygną, szykujemy lukier. W szklance mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Lukier powinien być gęsty, jeśli będzie za rzadki dodajemy nieco więcej cukru. Gotowym lukrem polewamy ciasteczka i posypujemy posypką. 




Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *