Restauracja Akademia

 

Są takie miejsca na kulinarnej mapie Warszawy, do których zawsze wracam z ogromną przyjemnością, bo wiem, że nie zawiodę się na serwowanych tam daniach. I takim właśnie miejscem jest Restauracja Akademia, które znajduje się na Mokotowie. Szef kuchni serwuje tu tradycyjne dania polskiej kuchni ozdabiając klasykę w nowoczesność.
 


Restauracja Akademia

Podczas mojej ostatniej wizyty w Restauracji Akademia na naszym stole, oczywiście oprócz klasyki, czyli wołowego tatara, którego zawsze tu zamawiam, pojawiły się dania z gęsiną w roli głównej.

Restauracja urozmaiciła swoje menu sezonową wkładką, pojawiły się niej pyszne pozycje:
  • krupnik na gęsinie
  • z żołądkami gęsimi
  • carpaccio z półgęska z konfitura z figi
  • gęsie żołądki z borowikami
  • sałatka z gęsimi wątróbkami na musie malinowym
  • pierogi z gęsiną w sosie wiśniowym
  • noga z gęsi z Podlasia z sosem różanym, konfiturą z dyni i kopytkami
  • na specjalne zamówienie cała gęś faszerowana wątróbką, chałką i morelami
Do dań z gęsiną restauracja rekomenduje wina  z Winnicy Turnau.






 






Komentarze