Pieczony łosoś z czosnkiem i natką

kawalek-ryby-na-talerzu-z-cytryna

Zawsze najbardziej smakują mi pieczone ryby, choć i tymi smażonymi nie pogardzę, tylko, że one  z reguły ociekają tłuszczem. Raz na jakiś czas można więc zaszaleć 😀, ale nie za często.
Pieczony łosoś z czosnkiem i natką to jedno z moich ulubionych rybnych dań. Robi się je błyskawicznie, pamiętaj tylko żeby kupić rybę ze skórą; jest dużo smaczniejsza i nie rozpadnie się podczas pieczenia. Do tego porządna micha sałaty z warzywami i jestem zachwycona.
Może i Ty spróbujesz?


Pieczony łosoś z czosnkiem i natką


Pieczony łosoś z czosnkiem i natką

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 500 g fileta z łososia ze skórą
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • szczypta płatków chili
  • 3 łyżki oliwy z oliwek EV
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny


 

Wykonanie

  • W moździerzu utrzyj czosnek, natkę, sól, pieprz, chili i łyżką oliwy. Gdy czosnek z natką będą roztarte dolej pozostałą oliwę. 
  • Marynatą posmaruj rybę. Odstaw na 30 minut.
  • Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu na papierze do pieczenia. 
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. 
  • Rybę podaj skropioną sokiem z  cytryny.



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *