Truskawkowe ciasto na zimno

rozowe-ciasto-czerwone-truskawki

 

To jedno z moich ulubionych ciast z truskawkami, dlatego byłam pewna, że przepis już od dawna jest na blogu, a tu taka niespodzianka. Nadrabiam więc szybko zaległości i zostawiam Wam przepis na  przepyszne truskawkowe ciasto na zimno. Jest idealne na upały, bo nie trzeba odpalać piekarnika, a poza tym robi się je bardzo szybko i łatwo.

Łapcie przepis, póki jeszcze są nasze pyszne polskie truskawki!


Truskawkowe ciasto na zimno


Truskawkowe ciasto na zimno

Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia

Proporcje na formę o średnicy 19 cm

Składniki

Spód:

  • 210 g ciastek
  • 50 g roztopionego masła

Masa:

  • 500 g zblendowanych truskawek
  • 250 g mascarpone
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru 
  • 6 czubatych łyżeczek żelatyny



Wykonanie

W blenderze miksujemy ciasteczka wraz z masłem.

Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą. Wykładamy ciasteczka i dociskamy rękoma, żeby wyrównać. Wkładamy do lodówki.

Truskawki miksujemy razem z cukrem. 
Żelatynę namoczoną w 1/3 szklanki wody bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofalówce. Nie może się zagotować! Mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 
W osobnej misce ubijamy mascarpone.
Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego i dokładnie mieszamy, a następnie powoli dodajemy do pozostałego musu, cały czas miksując.
Do mascarpone dodajemy po trochu masę truskawkową z żelatyną  miksując, aż do połączenia składników. Masę wylewamy na spód z ciastek i chowamy do lodówki na minimum 5 godzin.
Przed podaniem dekorujemy truskawkami. 
 
 

 
 

Komentarze