Owsiane ciasteczka z kremem czekoladowym


okragle-brazowe-ciastka-z-czekolada


Na ostatnią chwilę mam dla Was jeszcze jedną świąteczną propozycję. A nóż komuś jeszcze wpadnie w oko? Owsiane ciasteczka z kremem czekoladowym są pyszne, chrupiące i bardzo apetyczne. Możecie też je upiec z ciasta na pierniczki, jeśli Wam na przykład zostało i nie wiadomo co z nim zrobić 😁.


 

Owsiane ciasteczka z kremem czekoladowym

Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:

  • 60 g brązowego cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g drobnych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Krem:
  • 100g czekolady mlecznej
  •  2 łyżki mleka
  • 20 g masła



Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
Płatki blendujemy w blenderze na mąkę. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
 
Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy parzystą ilość kółek w 2 rozmiarach. Mniejsze kółka stworzą nam wierzchnią część ciastka. Wszystkie kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu studzimy je na kratce.
 
Składniki polewy umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej dokładnie mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy polewa zacznie gęstnieć smarujemy nią większe kółka i przykrywamy tymi mniejszymi.


Komentarze