11/20/2020

Kokosowe gofry bezglutenowe

 
Dziś zapraszam Was na mooooocno kokosowy przepis. A czemu mocno? A dlatego, że do jego przygotowania wykorzystałam, aż cztery produkty pochodzące z orzecha kokosowego. Osobiście uwielbiam kokosa i mogłabym go jeść na okrągło, także często wykorzystuję w mojej kuchni artykuły spożywcze wyprodukowane właśnie z kokosa. I kładę ogromny nacisk na to, żeby te produkty były najwyższej jakości.
Kokosowe gofry bezglutenowe są banalnie proste w przygotowaniu, smakują wybornie i bosko pachną podczas pieczenia. A gdy wystygną można je szybko podgrzać w tosterze, wtedy będą znowu chrupiące i pachnące kokosem. Po prostu przepysznie!

ciastka-w-kratke-z-owocami
Kokosowe gofry bezglutenowe



Dzisiaj do przygotowania  moich gofrów wykorzystałam produkty marki Coco Farm,  eksperta w dziedzinie kokosa, firmy konsekwentnie dbającej o najwyższą jakość oraz naturalność wszystkich procesów produkcji.
Produkty te pochodzą z Filipin, gdzie są najlepsze warunki do uprawy i przetwórstwa kokosa, ponieważ występują tu gleby z minerałami oceanu, jest dużo słońca i czyste powietrze.
Powiem Wam, że gofry wyszły pyszne jak nigdy dotąd, wspaniale pachnące kokosem, chrupiące i puszyste. Dobra jakość produktu ma ogromne znaczenie.




Olej kokosowy - król wśród olejów


Olej kokosowy, opisywany jako najzdrowszy olej na ziemi, ma szeroki wachlarz zastosowań. Oprócz walorów kulinarnych, może być również wykorzystywany w pielęgnacji ciała.
Jest wyśmienity jako uniwersalny olej jadalny. Ze względu na bardzo wysoka temperaturę dymienia znakomicie nadaje się do smażenia. Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest stabilny w wysokich temperaturach i nie zawiera szkodliwych (rakotwórczych) substancji powstających z rozpadu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu jest o wiele zdrowszy od większości popularnych olejów.

Ekologiczny olej kokosowy Coco Farm BIO ORGANIC VIRGIN jest tłoczony na zimno z surowego miąższu kokosowego RAW. Należy to mocno podkreślić ponieważ w przeciwieństwie do innych olejów kokosowych istniejących na rynku, które są  toczone z wiórek kokosowych (czyli z wysuszonego i zabezpieczanego związkami siarki kokosa) i nie powinny być nazywane virgin, olej Coco Farm powstaje ze świeżego orzecha w 24 godziny od jego zerwania. Dzięki czemu nie zawiera siarki i innych konserwantów, którymi zabezpiecza się wiórki na czas składowania i transportu. Jest też 50% bogatszy w kwas laurynowy. Pochodzi z ekologicznych upraw wolnych od chemii,  a także jest przetwarzany bez jej udziału. I powiem Wam, że tę jakość się czuje.

100% organiczny, dziewiczy olej kokosowy Coco Farm to produkt:

  • czysty, organiczny olej kokosowy, bez jakichkolwiek dodatków czy chemii
  • tłoczony na zimno ze świeżych orzechów RAW
  • nieoczyszczany, o delikatnym zapachu i smaku kokosa
  • bez konserwantów
  • czysty skład: 100% organiczny olej kokosowy, pozyskiwany z orzechów kokosowych, pochodzących z ekologicznych, certyfikowanych upraw Archipelagu Filipińskiego
  • certyfikowany BIO
  • idealny do gotowania i smażenia 
  • doskonały do pielęgnacji ciała i włosów


 
 

Mąka kokosowa - idealna mąka bezglutenowa


Mąka kokosowa Coco Farm powstaje z surowego miąższu kokosowego, pozyskiwanego ze świeżych ekologicznych orzechów, rosnących na certyfikowanych BIO, Filipińskich farmach – wolnych od GMO, pestycydów czy sztucznych nawozów.
Proces produkcji mąki kokosowej Coco Farm jest unikalny - bez udziału jakiejkolwiek chemii i wysokich temperatur. Dzięki temu mąka kokosowa Coco Farm jest produktem RAW o intensywnym smaku i zapachu kokosa i zachowuje bogactwo składników odżywczych i mineralnych kokosa zerwanego prosto z palmy i zachowuje się zdecydowanie najlepiej podczas wypieków.
 
Mąka kokosowa 100% Organic VIRGIN Coco Farm:
  • charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika
  • jest całkowicie bezglutenowa
  • jest wyprodukowana ze świeżego kokosa
  • posiada naturalną słodycz kokosa
  • jest idealną przekąską proteinową
  • nie zawiera żadnych dodatków ani konserwantów
  • posiada certyfikat BIO 
  • może być spożywana na surowo
 


 

Kokosowe gofry bezglutenowe

Czas przygotowania: 30 minut

Proporcje na 10 sztuk

Składniki:

Dodatkowo:

  • ulubione owoce
  • cukier kokosowy Bio z nektaru kwiatu palmy kokosowej Coco Farm
  • olek kokosowy do gofrownicy

* miąższ kokosowy Coco Farm można kupić tutaj  https://cocofarmshop.com/pozostale

 



Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna masę ze szczyptą soli.

W misce mieszamy mąkę kokosową, ryżową, proszek do pieczenia, żółtka, napój roślinny kokosowy, np. ten przygotowany z miąższu kokosowego, cukier kokosowy i rozpuszczony w kąpieli wodnej olej kokosowy. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem, kładziemy po sporej łyżce ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane.

Delikatnie studzimy na kratce. Podajemy posypane cukrem kokosowym z dodatkiem ulubionych owoców.





Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza