Zupa botwinka z ziemniakami


czerwona-zupa-z-ziemniakami

Zupa botwinka to jedna z moich ulubionych letnich zup. Najlepiej smakuje właśnie z małymi buraczkami i młodymi listkami. W domu jemy ją naprzemiennie z chłodnikiem. W tym roku planuję też zamknąć trochę botwinki w słoikach, żeby później delektować się jej smakiem. Wspaniale będzie otworzyć taki słoik jesienią czy zimą i poczuć zapach i smak lata.

Botwinka na blogu

Na blogu znajdziecie też inne inspiracje na to pyszne warzywo:


Zupa botwinka z ziemniakami

Zupa botwinka z ziemniakami

Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 3 nóżki kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 1/2 litra wody
  • pęczek botwinki z buraczkami
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 1 mały kubek śmietany (200 g)
  • sól, pieprz
  • koperek
  • kilka młodych ugotowanych ziemniaków


Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z kurczakiem, zalewamy zimną wodą. Gotujemy około 40 minut.
Botwinkę moczymy w zimnej wodzie i dokładnie płuczemy. Małe buraczki kroimy w kostkę, wrzucamy do gotujących się warzyw, dodajemy kwasek. Po 4-5  minutach dodajemy pokrojone w paski liście botwinki. Gotujemy jeszcze dosłownie chwilę. Przyprawiamy. W osobnej misce mieszamy śmietanę z odrobiną zupy, wlewamy do garnka, mieszamy, wsypujemy koperek.
Zupę podajemy z ugotowanymi ziemniakami.





Komentarze