Curry z ciecierzycą i jarmużem

kolorowe-warzywa-z-sosem-w-misce

Dziś rano przymroziło i sypnęło śniegiem. Jutro już grudzień, zima coraz bliżej, pora więc na dobrze rozgrzewające danie. Curry z ciecierzycą i jarmużem będzie idealne. Mamy tu imbir, chili i żółtą pastę curry, no i mnóstwo warzyw. Jeśli lubicie ostrzejsze dania możecie dodać czerwoną lub zieloną pastę. To sycący i aromatyczny obiad lub kolacja. Zróbcie koniecznie, wspaniale Was rozgrzeje!


Curry z ciecierzycą i jarmużem


Curry z ciecierzycą i jarmużem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:

  • 1 spora cebula
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki kafiru
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 marchewka
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • szklanka ugotowanej fasolki szparagowej 
  • szklanka różyczek brokuła
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 garści pokrojonego jarmużu
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu


Wykonanie:

Czosnek obieramy i drobno siekamy, cebulę również obieramy i kroimy w drobną kostkę. Chili kroimy w drobniutką kosteczkę. Czosnek, chili, imbir i cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu w szerokim rondlu, następnie dodajemy pastę curry i listki kafiru. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki, wrzucamy ja do rondelka i smażymy przez 5 minut. Teraz wlewamy mleczko, wszystko dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień. Rondelek przykrywamy i gotujemy przez 5 minut.
Dodajemy cukinię pokrojoną w pół plasterki, ciecierzycę i brokuły. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Na koniec dodajemy jarmuż. Curry przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane czarnym sezamem.
Podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu.
 






Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *