Curry z ciecierzycą i jarmużem
Dziś rano przymroziło i sypnęło śniegiem. Jutro już grudzień, zima coraz bliżej, pora więc na dobrze rozgrzewające danie. Curry z ciecierzycą i jarmużem będzie idealne. Mamy tu imbir, chili i żółtą pastę curry, no i mnóstwo warzyw. Jeśli lubicie ostrzejsze dania możecie dodać czerwoną lub zieloną pastę. To sycący i aromatyczny obiad lub kolacja. Zróbcie koniecznie, wspaniale Was rozgrzeje!
![]() |
Curry z ciecierzycą i jarmużem |
Curry z ciecierzycą i jarmużem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 spora cebula
- 1/2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 3 listki kafiru
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1 marchewka
- szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- szklanka ugotowanej fasolki szparagowej
- szklanka różyczek brokuła
- 1/2 małej cukinii
- 2 garści pokrojonego jarmużu
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry
- 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
Wykonanie:
Czosnek obieramy i drobno siekamy, cebulę również obieramy i kroimy w
drobną kostkę. Chili kroimy w drobniutką kosteczkę. Czosnek, chili, imbir i
cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu w szerokim rondlu, następnie
dodajemy pastę curry i listki kafiru. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki,
wrzucamy ja do rondelka i smażymy przez 5 minut. Teraz wlewamy mleczko,
wszystko dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień.
Rondelek przykrywamy i gotujemy przez 5 minut.
Dodajemy cukinię pokrojoną w pół plasterki, ciecierzycę i brokuły. Wszystko dusimy na małym
ogniu przez 5 minut. Na koniec dodajemy jarmuż. Curry przyprawiamy i dokładnie
mieszamy. Podajemy posypane czarnym sezamem.
Podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu.
Komentarze
Prześlij komentarz