2/04/2020

Orkiszowe ciasto razowe z sezamem i orzechami

kawalki-ciasta-z-granatem

Orkiszowe ciasto razowe z sezamem i orzechami to wspaniała i bardzo smaczna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi i słodkimi ciastami. W cieście znajdziecie między innymi sezam, orzechy, wiórki kokosowe, otręby i razową orkiszową mąkę, czyli składniki mało przetworzone i bardzo wartościowe dla naszego organizmu. Orkiszowe ciasto jest poza tym bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Krótko mówiąc zapraszam po przepis na zdrowe słodkości 💗.


Orkiszowe ciasto razowe z sezamem i orzechami
Proporcje na formę 20 x 20 cm

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 duże jaja
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 szklanki  mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 szklanka otrębów pszennych lub orkiszowych
  • 1 szklanka mąki orkiszowej razowej
  • 5 łyżek gęstego naturalnego jogurtu
  • 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki sezamu




Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ciasto po upieczeniu powinno być delikatnie brązowe.
Ciasto razem z papierem wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz