Kapusta z grzybami i ciecierzycą
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami. Jak co roku zasiadamy wspólnie przy kuchennym stole i z kartką i długopisem w ręku ustalamy nasze świąteczne menu. Znajdą się w nim jak zawsze dania tradycyjne, które co roku pojawią się na naszym stole, oraz takie które przygotowuję eksperymentalnie, bo zaciekawił mnie ich smak, lub niecodzienne połączenie produktów.
I tak właśnie było z kapustą z grzybami i ciecierzycą. Wiadomo, że kapusty z grzybami nie może zabraknąć na naszym wigilijnym stole, ale tym razem pojawi się ona w nowej odsłonie. Kapustę przygotowujemy zgodnie z tradycyjnym przepisem, a pod koniec gotowania dodajemy do niej ugotowaną ciecierzycę. To pyszna odmiana dla tego klasycznego świątecznego dania.
Jestem bardzo ciekawa u kogo w tym roku na wigilijnym stole pojawi się kapusta z grzybami i ciecierzycą?
Kapusta z grzybami i ciecierzycą
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 40 g suszonych borowików
- 1 duża cebula
- 1 mała marchewka
- 200 g ciecierzycy ze słoika
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki kminku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 małe listki laurowe
- sól
- czarny mielony pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na noc lub minimum na 5 godzin. Rano grzyby doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez 20 minut. Grzyby odcedzamy, zachowując wywar.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Dorzucamy z grubsza posiekane grzyby, kapustę oraz startą na grubej tarce marchewkę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 30 minut. Jeśli płynu będzie zbyt mało, dolewamy nieco wody. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz