Pieczone bakłażany z kuskusem i pomidorami

warzywa-z-jogurtem-i-pomidorami

Bakłażan, oczywiście tuż obok pysznej dyni, jest moim ulubionym jesiennym warzywem. Przyrządzam go na wiele sposobów: smażę, duszę, gotuję i piekę. Jest on idealnym kompanem mięsa, ale także wspaniale smakuje z innymi warzywami lub strączkami. Rewelacyjny duet tworzy wraz z  dojrzałymi pomidorami. Jest przepyszny smażony, ale niestety bardzo mocno chłonie tłuszcz, więc tę formę obróbki staram się stosować niezbyt często.
Dziś zapraszam Was na pieczone bakłażany z kuskusem i pomidorami. Ich przygotowanie jest bardzo proste,  a możemy je podawać i na zimno i na ciepło.

Na blogu znajdziecie także inne przepisy na bakłażana:



Pieczone bakłażany z kuskusem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 szklanka ugotowanej kaszki kuskus
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 4 łyżki gęstego greckiego naturalnego jogurtu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
Bakłażany kroimy na pół i nacinamy je przy pomocy noża w kratkę. Delikatnie smarujemy oliwą, solimy i pieprzymy i układamy w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, bakłażan powinien być miękki.
W międzyczasie pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w  drobną kostkę i odcedzamy na sitku. Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. W misce mieszamy pomidory, czosnek i natkę, solimy i pieprzymy.
Na gorących  bakłażanach kładziemy jogurt, kuskus i pomidory. Od razu podajemy.



Komentarze