11/07/2015

Zapiekany bakłażan z pęczakiem


Dziś zapraszam na pyszne jesienne danie, czyli zapiekany bakłażan z pęczakiem. Do tej pory zawsze faszerowałam warzywa farszem mięsnym, dziś postanowiłam to odmienić, i muszę przyznać, że ta odmiana bardzo mi posmakowała.




Zapiekany bakłażan z pęczakiem
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 100 g suchego pęczaku
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek z papryką
  • świeży tymianek
  • świeże oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Pęczak gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, ale skracając czas gotowania o 5 minut.
Bakłażany kroimy na pół, wydrążamy je zostawiając ściankę o grubości około pół centymetra. Wydrążony miąższ bakłażana kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy  w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, a następnie dodajemy czosnek, lekko przesmażamy. Dodajemy miąższ z bakłażana, również przesmażamy. Oliwki kroimy na plasterki i dorzucamy na patelnię, następnie dodajemy ugotowany pęczak. Wszystko smażymy razem przez 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy i dodajemy świeże zioła, mieszamy.
Bakłażany napełniany farszem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bakłażany przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową, delikatnie skrapiamy oliwą i pieczemy przez 40 minut. Od razu podajemy.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Pyszna propozycja. Ostatnio również eksperymentuję z pęczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że to bardzo "wdzięczna" kasza ? :).

      Usuń