Za oknami mamy piękną złotą jesień. Ta pora roku niesie nam mnóstwo pysznych i zdrowych produktów sezonowych. Oczywiście królową jesieni jest dynia. Nie wyobrażam sobie bez niej rozgrzewających jesiennych dań. W połączeniu z grillowanym bakłażanem i zdrową kasza bulgur stworzy idealne jesienne danie.
Dziś na blogu jesienna bulgur z dynią i bakłażanem, a także parę słów o kuchennych gadżetach, bez których nie możemy się obejść w kuchni, czyli o garnkach.
Każda pani lub też pan domu doskonale wiedzą, że podstawowymi i najważniejszymi narzędziami w kuchni są garnki i patelnie. Bez nich nie powstanie w naszym domu żaden smakołyk. Jak wiecie, dużo czasu spędzam w kuchni przy przysłowiowych już garach, więc zwracam dużą uwagę na ich jakość i ułatwiające kuchenne życie i gotowanie wyposażenie.
Dziś chciałam Wam pokazać rewelacyjne garnki i patelnię grillową polskiej marki Smile. Oczywiście wpadnę też z nimi do kuchni i przy ich użyciu ugotuję pyszne jesienne danie. Garnki o grubym dnie idealnie nadają się do gotowania kaszy, natomiast grillowa patelnia wspaniale posłuży do grillowania warzyw.
Komplet garnków MGK-11 to zestaw garnków o różnych rozmiarach z pokrywkami do odcedzania. Jest on przystosowany do wszystkich rodzajów kuchenek, w tym także indukcyjnych.
- wysoka jakość wykonania ze stali nierdzewnej
- nitowane uchwyty ze stali nierdzewnej
- wielowarstwowe grube dno równomiernie rozprowadzające ciepło
- specjalnie wyprofilowane krawędzie garnków ułatwiające odcedzanie
- pokrywki z otworem do odprowadzania pary
- praktyczna miarka wewnątrz garnków
- możliwość mycia w zmywarce
- satynowe wykończenie zewnętrznych powierzchni garnków
Przy okazji warto też wspomnieć o bardzo eleganckim i nowoczesnym designie garnków Smile, będą się one pięknie prezentować w każdej kuchni.
Oprócz garnków, do przygotowywania naszych posiłków jest też niezbędna patelnia, ale dziś będzie mowa o patelni wyjątkowej, czyli o grillowej. Dzięki niej przez cały rok możemy cieszyć się grillowanymi produktami. Co istotne patelnia ta pozwala nam smażyć bez tłuszczu, albo z minimalną jego ilością, co jest bardzo istotne dla osób, które ograniczają kalorie w swojej diecie.
Patelnia grillowa Solid Noir2 jest wykonana z wysokiej jakości odlewu aluminiowego. ma wielowarstwową, odporną na ścieranie i zarysowana powłokę (szwajcarska technologia - ILAG Ultimate), a zarazem posiada najwyższe właściwości i nieprzywierające i nieprzypalające. Dodatkowo łatwo się czyści. Karbowane dno o wyraźnie wypukłych żeberkach -doskonale sprawdza się do grillowania i smażenia potraw. Patelnia posiada wygodny i miły w dotyku soft touch. A co najważniejsze jest odpowiednia do wszystkich płyt indukcyjnych.
Oto najważniejsze parametry:
- najwyższej jakości wielowarstwowa powłoka – szwajcarska technologia – ILAG Ultimate: Top Coat – zewnętrzna powłoka (PTFE) o najwyższych właściwościach nieprzywierających; Primer – warstwa łącząca wzmocniona cząsteczkami ceramiki, wyjątkowa odporność na ścieranie i zarysowania oraz Base Coat – podłoże wzmocnione ceramiką, wysoka odporność na zużycie i gwarancja trwałości
- wykonanie z wysokiej jakości odlewu aluminiowego – doskonale przewodzącego ciepło
- średnica 28 cm
- łatwa w czyszczeniu powłoka
- wygodny i miły w dotyku uchwyt typu soft touch
- grube, równomiernie nagrzewające się dno
- adaptacja do wszystkich rodzajów kuchni, w tym indukcyjnych
A teraz serdecznie Was zapraszam na pyszne jesienne danie, w którym królują smakowite warzywa i zdrowa kasza bulgur. Do tego ser feta, nieco chrupiących ziarnek i kompletny oraz zdrowy posiłek gotowy.
Jesienna kasza bulgur z dynią
Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:
- 200 g kaszy bulgur
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 bakłażan
- 2 garści jarmużu
- 300 g pieczonej dyni
- uprażone pestki dyni
- 40 g sera feta
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Bulgur wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1,5 szklanki wrzątku. Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc kuchenki do minimum i gotujemy aż woda się wchłonie, czyli około 15 minut. Kuchenkę wyłączamy i czekamy, aż kasza dojdzie.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Warzywa szklimy na patelni na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojony jarmuż i smażymy, aż listki zmiękną.
W międzyczasie bakłażana kroimy w cienkie plastry, smarujemy je delikatnie olejem, oprószamy solą i pieprzem i grillujemy na patelni grillowej z obydwu stron. Gdy bakłażan będzie już prawie gotowy układamy obok niego upieczona dynię i grillujemy przez chwilę z każdej strony. Dynię kroimy w grubą kostkę. Kaszę mieszamy z dynią, cebulą i jarmużem. Doprawiamy sola i pieprzem.
Na talerzu układamy plastry bakłażana na nich układamy wymieszaną z warzywami kaszę, pokruszoną fetę i uprażone pestki dyni.
Na talerzu układamy plastry bakłażana na nich układamy wymieszaną z warzywami kaszę, pokruszoną fetę i uprażone pestki dyni.


Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza