Jesienna zapiekanka ziemniaczana z kurkami

ziemniaki-i-grzyby-w-misce

Uwielbiam te małe, zgrabne brązowo-pomarańczowe grzybki. Nazwa pieprznik jadany, brzmi trochę obco, ale to po prostu nasza smaczna kurka. Jest ona też nazywana kurzą nogą, stagiewką czy lisicą. Zresztą tak naprawdę to nie ma znaczenia jej nazwa, grunt, że jest bardzo pyszna. A przy okazji także jest źródłem witamin i minerałów. Jest też niskokaloryczna, ponieważ w 90% składa się z wody. Przed spożyciem wymaga bardzo dokładnego mycia, bo w jej blaszkach lubi gromadzić się piach. Ja poszłam na łatwiznę 😉 i wykorzystałam gotowy już produkt Leśnych Skarbów.
Do tej pory najbardziej lubiłam klasyczne dania z kurkami w roli głównej, czyli jajecznicę, zupę lub po prostu puree z ziemniaków z sosem kurkowym. Tym razem poszłam jednak nieco dalej i wymyśliłam sobie bardziej skomplikowane danie.  Ziemniaki, kurki, boczek i mozzarella - byłam pewna, że połączenie tych produktów musi skutkować bardzo pysznym daniem. Oto przed Wami jesienna zapiekanka ziemniaczana z kurkami. Sycąca, aromatyczna, wprost idealna na wrześniowy obiad lub kolację.



Jesienna zapiekanka ziemniaczana z kurkami 
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:
  • 1200 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sklarowane masło do smażenia
  • 100 g surowego boczku wędzonego w plastrach
  • 850 g kurek w zalewie naturalnej Leśne skarby
  • 2 jajka
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • tymianek
  • sól
  • pieprz





Wykonanie:
Kurki przekładamy na sitko i odstawiamy do odcieknięcia. 
Cebulę i czosnek obieramy  i kroimy w  drobną kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym maśle na patelni. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy do nich odsączone kurki i chwilę wszystko razem przesmażamy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Obgotowujemy je przez 5 minut w posolonej wodzie, a następnie odcedzamy.
Miseczki do zapiekania wykładamy plasterkami boczku. Następnie układamy w nich ziemniaki na przemian z kurkami. Każda warstwę delikatnie solimy i pieprzymy.
W misce dokładnie mieszamy jajka, śmietanę i tymianek. Powstałą masą zalewamy miseczki. Na wierzchu układamy porwane kawałki mozzarelli.
Foremki przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby zapiekanka nabrała pięknego złocistego koloru.



Komentarze

  1. Nie wiedziałam, że kurki można kupić w takiej formie :)
    Mój mąż bardzo je lubi, muszę kiedyś zrobić taką zapiekankę :)
    Obserwuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam taka formę, tym bardziej, że bez żadnego problemu jest dostępna przez cały rok :).
      Serdeczności!

      Usuń
  2. Ja nie spotkałam nigdzie Kurek w puszce niestety... Czy w jakiejś konkretnej sieciowce znajdę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podrzucam link do sklepu:
      https://lesneskarby.pl/pl/w-zalewie-naturalnej/121-lesne-skarby-kurki.html

      Usuń

Prześlij komentarz