6/17/2019

Najlepsze ciasto z rabarbarem i kakao

ciasto-z-plastrami-rabarbaru

Rabarbar rządzi! I ja nic nie mogę na to poradzić, że nie mogę się mu oprzeć 😎. Na blogu mamy już kolejny przepis z jego udziałem  w roli głównej. Tym razem jest to według mnie najlepsze ciasto z rabarbarem i kakao. Jest bardzo proste do przygotowania, robi się je bardzo prosto, a efekt końcowy jest bardzo smakowity. Ciasto jest wilgotne i lekko kwaskowe. Idealne na upalne dni.

Na blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem  w roli głównej:





Najlepsze ciasto z rabarbarem i kakao
Proporcje na formę o średnicy 24 cm

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 230 g masła
  • 230 g cukru
  • 500 - 600 g rabarbaru
  • 3 łyżeczki kakao
  • cukier puder

Wykonanie:
Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
W dużej misce ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy przesianą wraz przyprawami i proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy, aż do połączenia składników i dzielimy na 2 części, do jeden dodajemy kakao i mieszamy.
Rabarbar kroimy  w 2-3 centymetrowe kawałki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią ciasto, naprzemiennie raz jasna masa, raz czekoladową. Na cieście układamy rabarbar i delikatnie wciskamy go do środka. Ciasto pieczemy około 50 minut. Będzie gotowe, gdy włożony do niego drewniany patyczek będzie suchy.
Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.






Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz