1/20/2019

Chlebek bananowy z orzechami


O tym chlebku bananowym słyszałam już dawno i parę razy widziałam, jak piekła go Edyta z bloga Madame Edith. Niestety jakoś nie było mi z nim po drodze, bo a to nie miałam dojrzałych bananów, a to miałam jakieś inne ciastowe plany. Tym razem jednak nie było wymówki, banany były już baaaaardzo dojrzałe, a Edyta akurat wrzuciła u siebie świeżutkie bananowe chlebki, które właśnie upiekła. Zobaczcie, że zrobienie tego ciasta to dokładnie kilka chwil, wystarczy tylko wymieszać kilka składników i do piekarnika! 
Nieco zmieniałam przepis Edyty, bo akurat nie miałam 3 bananów, ani włoskich orzechów, tylko pekan, ale wyszło też znakomite. Jest puszyste, lekko wilgotne, mówię Wam pycha!
To co, kto się bierze za jego przygotowanie?




Chlebek bananowy z orzechami
Proporcje na keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm

Czas przygotowania: 70 minut

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 100 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 2 duże bardzo dojrzałe banany
  • 3 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g orzechów, u mnie pekan
  • płatki migdałowe do posypania

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. W drugiej większej misce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy jogurt, olej i jajo.Wszystko dokładnie mieszamy przy pomocy miksera i dodajemy grubo posiekane orzechy. Mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy i posypujemy płatkami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60 minut. Ciasto jest gotowe jeśli włożony do niego drewniany patyczek jest suchy.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy wraz z papierem i studzimy na kratce.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Ale to chyba deserek ....mimo nazwy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, to może być i deserek i na przykład śniadanko na słodko :).
      Pozdrowionka!

      Usuń