Suszone pomarańcze, cytryny, mandarynki i limonki


Suszone plasterki pomarańczy


Pewnie nie tylko mnie zapach obieranych pomarańczy czy mandarynek kojarzy się zawsze z świątecznym nastrojem, kuchenną krzątaniną, pieczeniem pierniczków i ubieraniem choinki. Ale cytrusy to nie tylko zapach, to również smak i aromat, który towarzyszy nam w różnych daniach. To także piękna świąteczna, i nie tylko, dekoracja.

Jednym ze sposobów wykorzystania aromatycznych pomarańczy, cytryn czy mandarynek to ich wysuszenie. Potem możemy ich użyć ozdobienia naszych świątecznych ciast, do przyrządzenia zimowej herbaty, czy też do dekoracji. Pięknie się prezentują powieszone na choince, lub jako dekoracja świątecznego stołu.

Zobaczcie jak prosto jest przygotować suszone pomarańcze, cytryny, mandarynki i limonki,  a podczas ich suszenia darmowa aromaterapia zapewniona jest w 100%.







Suszone pomarańcze, cytryny, mandarynki i limonki
Czas przygotowania: 15 minut + czas suszenia
Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 2 limonki
  • 2 mandarynki
  • cukier





Wykonanie:
Cytrusy bardzo dokładnie myjemy, szorujemy szczotką, a następnie przelewamy wrzątkiem. Wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Kroimy w plasterki. Jedną stronę plasterka obtaczamy w cukrze. Po wysuszeniu będzie ładnie lśnić. Układamy na tackach suszarki do suszenia warzyw i suszymy, aż owoce stracą wilgoć. Raz na jakiś czas obracamy plasterki i przekładamy tacki suszarki, aby cytrusy równomiernie się suszyły. 
Jeśli nie macie suszarki, cytrusy można wysuszyć w pierniku. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nich plasterki i suszymy w temperaturze 70 stopni przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Suszone cytrusy przechowujemy w szklanych słoikach.
 
 
plasterki pomarańczy w drewnianej skrzyneczce



Komentarze

  1. Bardzo profesjonalny, ciekawy blog. Pozdrawiam! Kamil

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez ile czasu można przechowywać ususzone owoce? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz