5/10/2018

Ryż sezamowy z bukietem warzyw

kolorowe-warzywa-z-ryzem

Ryż i smażone warzywa to bardzo fajny duet. I doskonały pomysł na szybki i łatwy obiad, robię go dosyć często. Tym razem jednak postanowiłam to danie nieco odmienić; do ryżu dodałam sezam, a  całe danie doprawiłam na nieco orientalną nutkę sosem rybnym i ostrygowym. I tak oto powstał ryż sezamowy w bukietem warzyw. Pysznie i prosto!



Ryż sezamowy z bukietem warzyw
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 1 opakowanie bukietu kwiatowego warzyw Poltino
  • 1 cebula
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól do smaku
  • listki kolendry
Ryż sezamowy:

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki nasion sezamu
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka masła


Wykonanie:
Ryż przepłukujemy wodą, gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy.
W międzyczasie prażymy na suchej patelni sezam. Ryz przekładamy do miski,  dodajemy sezam, masło i szczypiorek, mieszamy.
Cebulę obieramy i kroimy w  drobną kostkę. szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Następnie wrzucamy zamrożone warzywa. Smażymy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
Cukinie kroimy w pół plasterki, dodajemy do warzyw, smażymy przez minutę. Dodajemy ryż sezamowy, przyprawy i dokładnie mieszamy. Wszystko chwilę razem smażymy, podajemy posypane listkami kolendry.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz