Tartaletki z rabarbarem
Dziś zapraszam na małe co nieco w wersji słodkiej. Dla niespodziewanych gości, albo kiedy to nam nagle zachce się coś słodkiego. Oto tartaletki z rabarbarem przygotowane na bazie gotowego ciasta francuskiego, wypełnione delikatną masą jogurtową i wykończone kwaskowym rabarbarem. Robi się szybko i są łatwe w przygotowaniu. Mówię Wam - pyszności !
Tartaletki z rabarbarem
Czas przygotowania: 50 minutProporcje na 6 szt
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
 - 1 szklanka jogurtu greckiego
 - 1 jajko
 - 3 łyżki cukru pudru
 - otarta skórka z cytryny
 - 4 łodygi rabarbaru
 - brązowy cukier do posypania
 - cukier puder do posypania
 
Wykonanie:
Rabarbar płuczemy, kroimy w ukośne plasterki, a plasterki na dwie, trzy podłużne części.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. W misce mieszamy jogurt, jajko, cukier i skórkę.
Foremki do tartaletek smarujemy olejem. Z ciasta wykrawamy kółka o parę milimetrów większe niż foremki i wyklejamy nim foremki. Wlewamy masę jogurtową, układamy kawałki rabarbaru, posypujemy brązowym cukrem.
Foremki do tartaletek smarujemy olejem. Z ciasta wykrawamy kółka o parę milimetrów większe niż foremki i wyklejamy nim foremki. Wlewamy masę jogurtową, układamy kawałki rabarbaru, posypujemy brązowym cukrem.






Ależ pyszności serwujesz :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Miło mi :), zapraszam częściej !
Usuńale fajne :))) u mnie tez dzis ciasto francuskie ;)zagladnij
OdpowiedzUsuńZaraz zerknę co tam pysznego przygotowałaś :-).
UsuńŚliczne i przepyszne.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz :-).
Usuń