Tartaletki z rabarbarem

ciasta-z-budyniem-widok-z-gory

Dziś zapraszam na małe co nieco w wersji słodkiej. Dla niespodziewanych gości, albo kiedy to nam nagle zachce się coś słodkiego. Oto tartaletki z rabarbarem przygotowane na bazie gotowego ciasta francuskiego, wypełnione delikatną masą jogurtową i wykończone kwaskowym rabarbarem. Robi się szybko i są łatwe w przygotowaniu. Mówię Wam - pyszności !



Tartaletki z rabarbarem

Czas przygotowania: 50 minut
Proporcje na 6 szt
Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • otarta skórka  z cytryny
  • 4 łodygi rabarbaru
  • brązowy cukier do posypania
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:
Rabarbar płuczemy, kroimy w ukośne plasterki, a plasterki na dwie, trzy podłużne części. 
Ciasto wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. W misce mieszamy jogurt, jajko, cukier i skórkę.
Foremki do tartaletek smarujemy olejem. Z ciasta wykrawamy kółka o parę milimetrów większe niż foremki i wyklejamy nim foremki. Wlewamy masę jogurtową, układamy kawałki rabarbaru, posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
Po wystudzeniu wyjmujemy z foremek i posypujemy cukrem pudrem.





Komentarze

Prześlij komentarz