Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną


Tym razem Amber z bloga Kuchennymi drzwiami w ramach majowej piekarni zaprosiła nas do upieczenia chleba orkiszowego z kaszą gryczaną. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam takiego chleba, więc z ogromną przyjemnością podjęłam wyzwanie. Mój chleb upiekłam za zakwasie żytnim. Natomiast przepis przywędrował do nas  z bloga Trufla, a wyszukała go dla nas Ela z bloga W poszukiwaniu slowlife. Chleb bardzo nam smakował i pewnie jeszcze nie raz zagości na naszym stole.






Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną

Czas przygotowania: 28 godzin
Proporcje na foremkę o wymiarach 27 x 12 cm

Składniki
Zaczyn:
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 210 g wody
  • 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej


Ciasto właściwe:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • cały zaczyn
  • 160 g letniej wody
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej


Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy w misce, szczelnie przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.
Po tym czasie do miski dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na średnich obrotach przez 2 minuty.
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegu foremki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wyrośnięty chleb smarujemy olejem i przez pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni, po czym temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 45 minut.
Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Kroimy dopiero gdy chleb będzie zimny.





Komentarze

  1. Agata,
    pięknie Ci się udał!
    Wygląda naprawdę przepysznie.
    I cieszę się, że smakował.
    U nas też zagości na stałe.
    Dziękuję za majowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję za miłe słowa i dziękuję za smakowitą majową piekarnię :-).
      Fajnie było piec razem, do następnego razu !

      Usuń
  2. Chlebek wygląda perfekcyjnie:-) Dzięki za kolejny wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko i ja Tobie dziękuję, Do następnego :-).

      Usuń
  3. Pięknie Ci się upiekł i cieszę się, że smakował. Dziękuję, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, bardzo nam smakował. Dzięki za super przepis :-).

      Usuń
  4. Pięknie upieczony.
    U nas też bardzo smakował.:)
    Do następnego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-).

      Usuń
  5. U nas również zagości na stałe, bo nie dość, ze bezproblemowy to pyszny:) ... dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Agato, wyszedł Ci idealnie!
    Nam też bardzo smakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, też jestem/byłam z niego zadowolona :).

      Usuń
  7. Doskonały bochenek! Dziękuję za majowe chwile!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda :) Bardzo udany wypiek :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  9. Agatko chlebek pięknie wypieczony :) Pozdrawiam ciepło :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ładny chleb Ci wyszedł. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz