Domowy baleron


Domowe wędliny przygotowuję nie tylko od święta, Na co dzień staram się, aby na naszych kanapkach były wędliny czy przetwory mięsne zrobione w  domu. Dzisiaj chciałam się z  Wami podzielić przepisem na domowy baleron. Do jego przygotowania nie potrzebujemy żadnych specjalnych urządzeń, wystarczy rękaw foliowy do pieczenia i garnek.
Domowy baleron

Czas przygotowania: marynowanie 7 dni, parzenie 120 minut
Składniki:
  • 1 kg schabu karkowego
  • 1,5 litra wody
  • 50 g cukru
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziarnek pieprzu
  • 3 goździki
  • 70 g peklosoli
 
Wykonanie:
Składniki marynaty, oprócz peklosoli, doprowadzamy do zagotowania. Gdy lekko przestygnie dodajemy peklosól i mieszamy do jej rozpuszczenia. Marynatę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Karkówkę wkładamy do niewielkiego naczynia, w którym się będzie marynowała. Zalewamy ją marynatą, tak aby mięso było całkowicie przykryte płynem. Naczynie wstawiamy do lodówki na 6-7 dni, pamiętając, aby dwa razy dziennie mięso obrócić.
Po tym czasie karkówkę wyjmujemy z zalewy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso sznurujemy lub wkładamy do siatki wędliniarskiej i umieszczamy w woreczku lub rękawie do pieczenia. Szczelnie zawiązujemy i wkładamy do większego garnka z wodą. Karkówka powinna być całkowicie zanurzona w wodzie. Mięso parzmy przez 120 minut w temperaturze 80-85 stopni.
Baleron wyjmujemy z woreczka i studzimy. Po 3-4 godzinach w lodówce wędlina nadaje się już do spożycia.
Oczywiście jeśli nie możemy wytrzymać tak długo, możemy sobie ukroić kawałek wcześniej :-).



zBLOGowani.pl

Komentarze

  1. Fajne, może zbiorę się w sobie i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, zrób koniecznie, bo tak na prawdę to on robi się sam :-).

      Usuń
  2. Witam
    Czy przy większym kawałku mięsa proporcje zalewy należy zwiększyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, trzeba pamiętać o tym, że mięso musi być całkowicie przykryte płynem.

      Usuń

Prześlij komentarz