Tarta z borówką amerykańską


Oto szybka i łatwa krucha tarta z masą budyniową i owocami. Możemy do niej dodać jagody, maliny, porzeczki, wiśnie, morele..., czyli co tylko zapragniecie. Jak pisałam poprzednio moje krzaczki  z borówką amerykańską oszalały i uginają się od nadmiaru owoców, więc dziś w tarcie wylądowały właśnie one.  Do zrobienia masy wykorzystałam trzcinowy cukier Muscovado, który nadał jej apetycznego złocistego koloru.


Tarta  z borówką amerykańską

Proporcje na formę do tarty o średnicy 28 cm
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 30 g cukru pudru
Masa budyniowa:
  • 420 g jogurtu greckiego
  • 110 trzcinowego cukru Muscovado
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 3 jajka
Dodatkowo:
  • 300 g borówki amerykańskiej
  • cukier puder





Wykonanie:
Składnik na ciasto umieszczamy w malakserze i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do lodówki.
W misce umieszczamy składniki masy budyniowej i dokładnie miksujemy. Cukier powinien się rozpuścić i nadać złotawy kolor masie.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, na oprószonym blacie rozwałkowujemy je na placek o średnicy nieco większej niż nasza forma. Następnie ciasto przenosimy na tortownicę (posiadam formę z powierzchnią non-stick, więc nie muszę jej natłuszczać) i wyklejamy dokładnie jej brzegi. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika, wylewamy na nią masę budyniową i układamy borówki.
Temperaturę w piekarniku zmieszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 25 minut.
Podajemy po całkowitym wystudzeniu posypane cukrem pudrem.



Komentarze

  1. Mmm, wygląda naprawdę cudownie :)
    Zazdroszczę Ci tych krzaczków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzaczki są super, tylko nie ma chętnych, żeby zbierać owoce ;-)

      Usuń

Prześlij komentarz