Pasta z bobu
Pasta z bobu, przepis na nią jest banalnie prosty. Zrobi ją każdy. Idealna z grzanką. Wypróbowałam ją również na ciepło jako dodatek do makaronu z odrobiną oliwy z oliwek i świeżo startym parmezanem. Ja wszystkie warzywa gotuję zawsze na parze, zachowują wtedy cały dwój smak i wszystkie wartości.
Inspirację czerpałam z bloga Stare gary.
Pasta z bobu
Proporcje na 4 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
Wykonanie:
Bób rozgniatamy widelcem w misce. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy go do bobu. Pastę przyprawiamy, dodajemy sok z cytryny, posiekane listki mięty i oliwę. Ilość oliwy podaję orientacyjnie, wszystko zależy od tego czy lubicie rzadszą czy raczej gęstsza pastę.
- 500 g ugotowanego na parze i obranego bobu
- 3 ząbki czosnku
- około 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV
- garść listków mięty
- sok z połowy cytryny
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- odrobina płatków papryczki chili
Wykonanie:
Bób rozgniatamy widelcem w misce. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy go do bobu. Pastę przyprawiamy, dodajemy sok z cytryny, posiekane listki mięty i oliwę. Ilość oliwy podaję orientacyjnie, wszystko zależy od tego czy lubicie rzadszą czy raczej gęstsza pastę.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie jest super !
UsuńA może się zachęcisz do jej przygotowania i wzięcia udziału w konkursie ? :-)
Kasiu, super :-), Ależ apetyczna na Twoja pasta !
OdpowiedzUsuńDzięki za dodanie zdjęcia :-)
Super coś innego nie tylko wedlina do kanapek czy tostow
OdpowiedzUsuń