Oponki serowe


ciastko-z-dziurka


W tym roku karnawał wyjątkowo długi ! Oznacza to, że możemy się bezkarnie dłużej objadać :-), a o diecie pomyślimy później... Aby karnawałowej tradycji stało się zadość zachęcam więc do usmażenia pysznych i bardzo łatwych do  przygotowania oponek serowych.

Smażyłam już małe pączki, wkrótce będą też faworki, mam też ochotę na hiszpańskie churros. Dobrze, że w tym roku karnawałowych sobót jeszcze przede mną kilka ! Wyrobię się ze wszystkimi moimi zachciankami.


Oponki serowe


Oponki serowe

Składniki:
  • 250 g białego sera półtłustego
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu
  • 125 ml kwaśniej śmietany

Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia, smażyłam na 2 kostkach smalcu
  • cukier puder do posypania






Wykonanie

Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. 
Następnie ciasto należny rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu szklanki wykrawamy duże kółka, a za pomocą kieliszka dziurkę w środku.
W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Najlepiej robić to powoli i na małym ogniu. Gdy już będzie wystarczająco gorący wkładamy oponki i smażymy do uzyskania złotego koloru.
Usmażone oponki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi, gdy papier wchłonie tłuszcz przekładamy je na suchy talerz i posypujemy cukrem pudrem.





Komentarze

  1. bardzo lubię takie oponki ale niestety nie mogę ich jeść z takiej formie, będę musiała je jakoś "odchudzić" na tłusty czwartek:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak się cieszę, bo jutro jade do mamy, a mama szczęsliwa, że córka przyjeżdża i oponki z tej okazji stawia.
    To jest jeden z lepszych przepisów w RP, proste, pyszne..... wprost oczy wywraca w ekstazie :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *