11/14/2013

Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów


W sezonie pomidorowym zrobiłam parę słoiczków sosu z pieczonych pomidorów, teraz nadeszła pora, żeby wykorzystać jeden :). Pulpety możemy podać z makaronem, tak jak to zrobiłam ja, ale równie dobrze może to być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty.


Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów

Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
1 jajo
sól
pieprz

Na sos:
1 cebula
1 łyżka suszonych płatków papryki
1 łyżeczka pieprzy cayenne
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka mielonej papryki
olej do smażenia
mąka do obtoczenia pulpetów


Wykonanie:
Łopatkę mielimy. W misce dokładnie mieszamy mielone mięso, odrobinę soli, pieprzu, jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Mięso powinno być kleiste. Następnie formujemy z niego niewielkie klopsiki, które obtaczamy w mące i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, do lekkiego zrumienienia. Podsmażone klopsiki przekładamy do płaskiego rondla, a na patelni z kolei podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę.
Do podsmażonych pulpetów dodajemy sos pomidorowy, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Pulpety dusimy na małym ogniu około 30 minut.




Print Friendly and PDF

12 komentarzy: