Placuszki dyniowe na słodko



Dynia w kolejnej odsłonie... Szybkie placuszki na słodko w przecudnym pomarańczowym kolorze.
Tak oglądam  różne przepisy dyniowe i doszłam do wniosku, że chyba nie ma potrawy do której dynia by nie pasowała :).
Moje placki podałam z cukrem pudrem, ale ponieważ ciasto nie zawiera cukru można też je wykorzystać do wersji wytrawnej. Doskonale również smakują na zimno. Przetestowałam :)

Placuszki dyniowe na słodko

Składniki:
500 g białego sera na sernik
500 g g pieczonej dyni
3 jajka
szczypta soli
13 czubatych łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
olej do smażenia
cukier puder

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste można dolać więcej mleka.
Placuszki smażymy na patelni na gorącym tłuszczu nakładając niecałą łyżkę ciasta na jeden placek. Placki są delikatne i zdecydowanie łatwiej przewraca się małe placki.
Po usmażeniu osączamy na kuchennym ręczniku i podajemy posypane cukrem pudrem.




Komentarze

Prześlij komentarz