Leczo


W mojej kuchni lubię gotować zgodnie z tym na co mamy aktualnie sezon. Korzystać z owoców i warzyw, które akurat mają swój czas, są dojrzałe, pełne aromatów i kolorów... Wykorzystuję więc dziś ostatnie momenty sezonu paprykowego i serwuję leczo ! Może też się skusicie ?

Leczo
Składniki:
1 kg zielonej papryki
200 g czerwonej papryki
200 g żółtej papryki
250 g cienkiej kiełbasy
200 g cebuli
350 g pomidorów bez skórki
150 g pieczarek
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól
pieprz
1 łyżka posiekanej natki



Wykonanie:
Kiełbasę kroimy w kostkę i wytapiamy na suchej rozgrzanej patelni, następnie dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli, po czym dodajemy pokrojone w dużą kostkę papryki, pomidory i pieczarki. Ja leczo robię na dużej patelni, ale jeśli takowej nie posiadacie wszystkie składniki należny przełożyć do garnka.
Zmniejszamy ogień, przyprawiamy, przykrywamy i dusimy, aż papryki będą miękkie, około 30 minut.
Osobiście staram się nie dolewać wody do potrawy, warzywa powinny puścić wystarczającą ilość soku.
Podajemy posypane natką.







Komentarze

Prześlij komentarz