Domowa vegeta

suszone warzywa zmielone na drobne kawałki
Domowa vegeta


Domowa vegeta - prosty przepis

Domową vegetę robię od trzech lat, bo wtedy wczytałam się dokładnie co wchodzi w skład tej sklepowej. Chyba cała tablica Mendelejewa ? I nie dotyczy to tylko Vegety, ale także Kucharka, Warzywka, Ziarenek smaku czy innych im podobnych. Jakieś resztki sklepowych mieszanek warzywnych, które miałam w domu, poszły do kosza!

Wprawdzie jest troszkę zabawy z suszeniem warzyw, ale zapach gotowej mieszanki rekompensuje nam wszystko!

Serdecznie zachęcam, jak spróbujecie, na pewno nie będziecie chcieli już używać tych gotowych, gdzie zawartość warzyw wynosi tylko około 40%, a reszta to same zapychacze.

Na blogu znajdziesz także przepis na pastę warzywną, kliknij po przepis → domowa warzywna pasta bulionowa.

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



Domowa vegeta

Składniki:
  • 700 g marchwi
  • 200 g pietruszki
  • 250 g selera
  • 2 pory
  • garść suszonych grzybów
  • parę łodyżek świeżego lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • 3 łyżeczki kurkumy

Wykonanie

  • Warzywa korzeniowe obieramy i tniemy na drobne paseczki, można to zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw. 
  • Pory rozcinamy na pół wzdłuż, a następnie kroimy na mniejsze paseczki.
  • Listki natki i lubczyku odrywamy od łodyżek, myjemy i suszymy.
  • Zioła i warzywa suszymy w suszarce do warzyw, rozłożone na poszczególnych tackach. 
  • Tacki należy przekładać, bo warzywa nie suszą się równomiernie. Przy nadmuchu z góry najszybciej suszą się warzywa na samym dole.
  • Jeśli nie posiadamy suszarki warzywa możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  • Po zakończeniu suszenia warzywa powinny być całkiem suche i sztywne. 
  • U mnie suszenie trwało około 6 godzin.
  • Wszystkie składniki na przyprawę wkładamy partiami do blendera i miksujemy, do uzyskania żądanej konsystencji. 
  • Ja nie lubię całkiem zmielonych warzyw, więc nie mielę ich na pył, tylko zostawiam drobniutkie kawałki.

zmielone suszone warzywa
Domowa vegeta


Komentarze

  1. Świetna sprawa. Wygląda rewelacyjnie i po prostu musi być i taka w kuchni :) W końcu wiadomo co w niej jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak ! Wprawdzie ideałem byłyby jeszcze własne warzywka, ale... ;)

      Usuń
  2. Żeby samodzielnie ususzyć warzywa to nie bym nie pomyślała... Akurat mam świeżo zrobiony słoiczek takiej przyprawy, ale podejrzewam, że następnym razem wypróbuję Twój sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze nie wpadlam na to ze mozna to zrobic po domowemu.. a przeciez to takie logiczne:) Na pewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami pewne rzeczy nas zaskakują swą prostotą, ja też cześniej na to nie wpadłam :D

      Usuń
  4. vegety nie kupuję, ale nie pomyślałam żeby sobie zrobić w domu :) Twoja zachęca do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie używałam vegety i jej podobnych, ze względu na skład właśnie i za słony smak. U moich rodziców też nie było takich przypraw ;).
    Za to Twoja wersja wygląda pięknie :)).
    U mnie, kostka bulionowa to domowy, esencjonalny rosół zamrożony w foremkach do lodu ;))

    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz