Wróciły upały, więc dzisiaj danie, które przygotujemy szybko i bez konieczności zbyt długiego stania "przy garach" :-). Oczywiście do tego przepisu możemy wykorzystać także przepis na to szpinakowe pesto.
Spaghetti ze szpinakiem i pesto
Składniki:
250 g makaronu
200 g szpinaku
3 łyżki pesto z natki pietruszki i orzeszków
50 g startego sera typu parmezan
oliwa z oliwek EV
Wykonanie:
Szpinak płuczemy, odcinamy łodyżki i gotujemy na parze 5 minut, przelewamy zimną wodą.
W garnku z dużą ilością posolonej wody gotujemy makaron, według przepisu producenta.
Gdy jest już al dente odcedzamy, zostawiając parę łyżek wody, w której się gotował.
W misce mieszamy makaron, pesto, szpinak i trochę wody z makaronu, gdyby był za suchy.
Skrapiamy oliwą, posypujemy startym serem i od razu podajemy.
50 g startego sera typu parmezan
oliwa z oliwek EV
Wykonanie:
Szpinak płuczemy, odcinamy łodyżki i gotujemy na parze 5 minut, przelewamy zimną wodą.
W garnku z dużą ilością posolonej wody gotujemy makaron, według przepisu producenta.
Gdy jest już al dente odcedzamy, zostawiając parę łyżek wody, w której się gotował.
W misce mieszamy makaron, pesto, szpinak i trochę wody z makaronu, gdyby był za suchy.
Skrapiamy oliwą, posypujemy startym serem i od razu podajemy.


na pewno by mi smakowało:)
OdpowiedzUsuńSzpinak, pesto, dobry ser...wszystko co najlepsze w jednym daniu ;) I do tego jeszcze makaron!
OdpowiedzUsuń