Letnia sałatka z kurczakiem


Bardzo lubię letnie obiadowe sałatki. Dosłownie w kilkanaście minut możemy przygotować lekkie danie, które zastąpi nam typowy obiad. Dzisiaj kolejna sałatkowa odsłona, tym razem w wersji mięsnej.


Składniki:
1 duża pierś kurczaka
1 sałata lodowa
6 kromek chleba tostowego
10 żółtych pomidorków koktajlowych
10 dag twardego żółtego sera typu parmezan
2 ząbki czosnku
ok. 4 łyżek oliwy z oliwek EV
sok z 1/2 cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:
Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni.
Chleb tostowy kroimy w kostkę i podsuszamy na patelni na małym ogniu, uważając, aby się nie przypalił. Gdy będzie już lekko podsuszony skrapiany go delikatnie oliwą, solmy i rumienimy na lekko brązowy kolor. 
W szklance mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek, 2 łyżeczki zimnej wody, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Na talerzu układamy pokrojoną sałatę, kurczaka, grzanki, przekrojone na pół pomidorki i starty na grubej tarce żółty ser. Wszystko polewamy sosem.


Komentarze

Prześlij komentarz