Sałatka: groszek cukrowy, Mangold, jajko na twardo


Niedawno odkryłam buraka liściowego Mangold. Ma delikatny smak botwinki i jego kolor pięknie się komponuje  z innymi składnikami. Do tego czosnkowo-musztardowy sos i mamy pyszną letnią sałatkę.

Sałatka: groszek cukrowy, Mangold, jajko na twardo
Składniki:
500 g groszku cukrowego
1 spory burak liściowy Mangold
4 jajka na twardo
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek EV
2 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy
szczypta cukru
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Groszek płuczemy i obieram z włókien i końcówek, gotujemy na parze 5 minut, przelewamy zimną wodą.
Liście Mangold dokładnie płuczemy i kroimy w paski, jajka w ósemki. Wszystko wkładamy do miski.
W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy musztardę, oliwę, wodę, ocet i pieprz.
Gotowym sosem polewamy sałatkę i mieszamy.

Komentarze

Prześlij komentarz