6/13/2013

Ciasto: rabarbar, truskawka


To już kolejna wersja ciasta jogurtowego. Truskawki i rabarbar to cudny duet, który się smakowicie uzupełnia ! Sprawdza się doskonale  zarówno w dżemie, jak i w cieście.

Ciasto: rabarbar, truskawka
Składniki:

  • 1 szklanka  jogurtu
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 laski rabarbaru
  • kilkanaście niewielkich truskawek, zależy ile się nam uda ich wcisnąć :-)
  • cukier puder do posypania

Wykonanie :
Składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy miksera.
Rabarbar kroimy w ukośne plasterki.
Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 33 cm, wciskamy w nie rabarbar i truskawki.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni ok. 45 minut.
Jak ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz