Kruche ciasto rabarbarowe
Oryginalny przepis na to ciasto to przepis na szarlotkę, ale jako, że sezon rabarbarowy w pełni jabłka postanowiłam częściowo zastąpić rabarbarem. Efekt więcej niż zadawalający :-) Ciasto jest bardzo delikatne, rabarbar kwaskowy a beza słodka !
Składniki:
1 kostka masła
5 jajek
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 jabłko
3 laski rabarbaru
szczypta soli
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki.
Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce, kroimy w plasterki rabarbar. Białko ubijamy ze szczyptą soli i z cukrem na sztywną masę.
Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Na ciasto układamy rabarbar i jabłko, posypujemy przyprawami, wykładamy pianę z białek, a na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Raz na jakiś czas należy zajrzeć do piekarnika i jeśli beza za szybko brązowieje, obniżyć temperaturę do 160 stopni.
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki.
Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce, kroimy w plasterki rabarbar. Białko ubijamy ze szczyptą soli i z cukrem na sztywną masę.
Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Na ciasto układamy rabarbar i jabłko, posypujemy przyprawami, wykładamy pianę z białek, a na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Raz na jakiś czas należy zajrzeć do piekarnika i jeśli beza za szybko brązowieje, obniżyć temperaturę do 160 stopni.
pięknie się prezentuje, ładny talerzyk:)
OdpowiedzUsuńDzięki :-) A jak wspaniale smakuje... Polecam !
OdpowiedzUsuńbeza, kruche, rabarbar!
OdpowiedzUsuńmniam co za pyszności:)
dziekuję Ci za dodanie tego ciacha do akcji rabarbarowej
To już drugie w Twojej akcji :-)
UsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńChciałem Cię ( jako twórcę tego bloga ) oraz Twoich gości zaprosić na portal blogbook.pl, który jest pierwszym w sieci serwisem zbierającym w jednym miejscu blogi i posty.
Mam nadzieję, że i Twój blog dołączy do tego grona, a Tobie pozwoli zwiększyć rozpoznawalność oraz oglądalność Twoich wpisów.
Serdecznie zapraszam i wierzę, że już niedługo przeczytam Twoje posty na blogbook.pl.
Co zyskujesz na dodaniu swojego bloga ?
1) Twój blog i posty mają więcej linków bezpośrednich, a więc pozycjonowanie google,
2) wszystkie posty i blogi są otwierane bezpośrednio na stronie domowej, a więc statystyki,
3) dostęp do szerszego grona czytelników zainteresowanych Twoją kategorią bloga, a czytających akurat inny blog
Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji w przypadku pytań lub wątpliwości
Michał Ludczyński ( twórca portalu )
www.blogbook.pl
PS.
Nie musisz dodawać postów na blogbook.pl.
Dzieje się to automatycznie po dodaniu Twojego bloga na stronę.