Tagliatelle z sosem śmietanowym


Młodsze dziecię zażyczyło sobie makaronowe wstążki z sosem śmietanowym. Szybki przegląd lodówki... i oto jest ! Na zrobienie sosu potrzeba dosłownie tyle czasu, ile gotuje się makaron.
 

Tagliatelle z sosem śmietanowym


Składniki:
  • 250 g suchego tagliatelle
  • 250 g pieczarek
  • 3 cienkie kotlety schabowe pokrojone w paski
  • 1 duże opakowanie śmietany 18 %
  • 3 łyżki starego żółtego sera
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • odrobina chili w płatkach

Wykonanie:
Kawałki schabu oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni. Następnie dorzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, podsmażamy. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę szybko mieszając, aby śmietana nam się nie zważyła  Stawiamy z powrotem na kuchenkę i podduszamy wszystko razem na małym ogniu dłuższą chwilę. Jeśli sos będzie za gęsty można dolać odrobinę wody.
Przyprawiamy wedle gustu.
W międzyczasie zagotowujemy posoloną wodę w dużym garnku i gotujemy makaron, według zaleceń producenta.
Tagliatelle łączymy z sosem i posypujemy tartym serem.
 
 
 


Komentarze

  1. Nazwa makaronu bardzo egzotycznie brzmi a potrawa taka prosta:D

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Formularz kontaktowy

Nazwa

Adres e-mail *

Wiadomość *